Energie Management Specialisten
Image default
Gezondheid

Afvallen: met een voedingsschema of dieet?

Afvallen is in theorie heel simpel, maar kan in de praktijk knap lastig zijn. Er zijn zoveel soorten diëten: koolhydraatarm, eiwitrijk, crashdiëten en ga zo maar door. Wil jij nou graag afvallen? Ga dan niet halsoverkop diëten, maar bereid je eerst goed voor. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk. Allereerst is het handig om te kiezen tussen een voedingsschema of dieet. Maar wat zijn dit dan precies en wat is het verschil? Lees dit artikel om daar achter te komen. 

Afvallen met een voedingsschema
Je hebt vast wel eens van een trainingsschema gehoord, dat gebruikt wordt om te sporten. Net als een trainingsschema is een voedingsschema ook gewoon een soort schema, alleen draait het bij dit schema om het eten wat je eet op de dag. Dit is dus een schema met de hoeveelheid calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten die je binnen krijgt. 

Aan het volgen van een voedingsschema zitten voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat je vooruit je maaltijden plant waardoor je deze gelijk mee kunt nemen met je wekelijkse boodschappen. Doordat je alles al in huis hebt structureer je ook je persoonlijke eetgewoonten en is het moeilijker om tussendoor aan snacks te komen. Ook is het makkelijker om je macro- en micronutriënten te verdelen. Toch zitten er ook nadelen aan het volgen van een voedingsschema, je eet bijvoorbeeld niet heel gevarieerd omdat je hetzelfde schema volgt. Ook is er het idee dat je dingen “moet” eten, je hebt dus weinig vrije wil. Het wordt helemaal lastig als je buiten de deur wilt eten of als je niet je eigen eten mee kan nemen. 

Afvallen met een dieet
Er verschijnen jaarlijks honderden nieuwe diëten op de markt. Ze beloven vrijwel allemaal hetzelfde: afvallen, en snel! Een dieet is eigenlijk een samenstelling van voedingsmiddelen. Deze kan aangepast zijn om een bepaald doel te bereiken. Daarnaast kan een dieet ook gericht zijn op het weren van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld glutenvrij, koolhydraatarm etc. 

Ook het volgen van een dieet heeft voor- en nadelen. Een groot voordeel aan een dieet over een voedingsschema is bijvoorbeeld dat je bij een dieet over het algemeen niet zo strak vast zit aan een planning, je kan dus nog steeds gevarieerd eten mits het gezond is. Een ander voordeel, wat voor de meeste mensen het belangrijkst is, aan het volgen van een dieet is het gewichtsverlies dat je ermee kunt behalen. Een nadeel aan het volgen van een dieet is dat het vaak moeilijk vol te houden is, en dat als je er vanaf stapt je ook even snel weer aankomt. Dit wordt ook wel het “jojo-effect” genoemd. Een ander nadeel van het volgen van een dieet is dat je er moe en futloos van kunt worden, dit omdat je bij sommige diëten, simpelweg niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Op lange termijn, of je nou een voedingsschema of een dieet volgt, is de beste keuze om te kijken wat bij jou past en op welke manier jij verantwoord af kan vallen. Het afleren van kleine “slechte” gewoontes levert op lange termijn bijvoorbeeld al meer resultaat op dan een periode streng diëten. Als je bijvoorbeeld een jaar lang één glas sap of frisdrank per dag minder drinkt, ben je aan het eind van dat jaar, ook al verander je verder helemaal niets, vijf kilo lichter. Dat is dus echt verantwoord afvallen, zonder jezelf uit hoeven te hongeren.