Energie Management Specialisten
Image default
Huishoudelijk

Tips voor het creëren van een duurzaam interieur

Wil jij graag dat jouw interieur zo lang mogelijk meegaat en zo min mogelijk schade aan het milieu aanbrengt? Vind jij onderwerpen als duurzaam wonen belangrijk en draag jij graag jouw steentje bij aan het verbeteren van het milieu? Lees dan vooral verder, want in dit artikel lees jij hoe je zelf een duurzaam interieur kunt samenstellen.

  1. Kies voor duurzame meubels en materialen

 

Kijk goed naar de elementen en meubels die je in jouw huis wilt gaan gebruiken. Zijn deze gemaakt van duurzame materialen? Bij het zoeken naar nieuwe meubels is het bijvoorbeeld belangrijk om naar het FSC keurmerk te kijken. Producten of hout met dit keurmerk komen namelijk uit een duurzaam beheerd bos. Een andere belangrijke tip is om voor bamboe te kiezen. Bamboe is namelijk één van de meest milieuvriendelijke materialen. 

Daarnaast kun je bijvoorbeeld voor verf met natuurlijke pigmenten en op basis van kalk of gips kiezen. Deze verf is veilig en bevat geen schadelijke stoffen. 

  1. Hergebruik meubels en materialen

 

Daarnaast is het hergebruiken van meubels en materialen altijd een goed idee wanneer jij een duurzaam interieur wilt samen. Ben jij bang dat deze meubels niet goed bij jouw interieurstijlen passen? Dan kun je dit heel eenvoudig oplossen door je oude meubels te verven of aan te passen. Wist jij dat tweedehands meubels gebruiken vaak ook gezonder is? De schadelijke stoffen uit tweedehands meubels zijn namelijk al grotendeels vervlogen.

  1. Decoreer je huis met meerdere planten

Planten kunnen absoluut niet ontbreken in een duurzaam interieur. Planten zijn niet alleen een mooie en gezellige toevoeging aan je interieur, maar ze zorgen er ook nog eens voor dat je schone lucht in je huis hebt. Je kunt uit veel verschillende soorten planten kiezen. Ook als je geen groene vingers hebt, zijn er genoeg mogelijkheden om uit te kiezen. Zo kun je kiezen voor onderhoudsvriendelijke planten of planten die wat meer aandacht nodig hebben. Een leuk idee is bijvoorbeeld om hangplanten op verschillende hoogtes bij elkaar te hangen. Op die manier creëer je een creatief en speels detail in je interieur. 

  1. Kies voor duurzame verlichting 

Zorg ervoor dat je LED-verlichting toepast in je interieur. LED-lampen gaan wel tien jaar lang mee en hoeven veel minder vaak vervangen te worden dan spaarlampen. Daarnaast stoot een LED lamp minder CO2 uit dan een standaard gloeilamp en verbruiken ze tot wel 90% minder energie. Vandaag de dag kun je zelfs LED-lampen met warm licht en dimbare LED-lampen kopen.

Houd er rekening mee dat het aanschaffen van een nieuw interieur best duur kan zijn. Veel mensen bekostigen de aanschaf van duurzame materialen en meubels dan ook met geleend geld. Zo kun je tegenwoordig op verschillende manieren geld lenen. De meest bekende manieren zijn: de hypothecaire lening, een doorlopend krediet en een krediet op vaste termijn. 

De conclusie

Er zijn verschillende tips en tricks voor het samenstellen van een duurzaam interieur. Kies bijvoorbeeld voor meubels die gemaakt zijn van duurzame materialen, zoals bamboe en gerecycled hout. Daarnaast is het goed om oude meubels een tweede leven te geven en ze te hergebruiken. Decoreer je huis met meerdere planten voor schone lucht en vervang je spaarlampen door duurzame LED-verlichting.