Energie Management Specialisten
Image default
Gezondheid

Waarom stoppen met roken zo moeilijk is

 

Stoppen met roken is lastig, zo niet heel moeilijk. Veel mensen proberen te stoppen met roken. Lang niet iedereen lukt het. Hoe komt dit nu eigenlijk? Er spelen factoren mee die het lastig maken om gedisciplineerd te blijven. Het zit tussen de oren is een vaak gebruikte term. 

Roken is een verslaving. In sigaretten in de fabriek stofjes toegevoegd die zorgen dat je aan een sigaret verslaafd wordt en ook blijft. Ook zit er ammoniak in een sigaret. Deze stof zorgt ervoor dat de sigaret goed verbrand en het geeft ook een verbetering van de smaak. Er zitten nog tal van chemische stoffen in die ervoor zorgen dat de nicotine sneller in het bloed terecht komt. Naast de verslaving aan nicotine is er ook nog een psychologische factor die zorgt dat stoppen met roken wel heel erg lastig wordt. De gewoonte om te roken zit er vaak helemaal ingesleten. Het is een lastig te doorbreken routine. 

Roken maakt rustig?

Rokers zeggen wel eens dat een sigaretje je rustig maakt maar dat is onzin, is uit onderzoek gebleken. Het is gewoon zo dat er aan de behoefte van nicotine gehoor is gegeven als je een peuk opsteekt. De behoefte aan dit stofje geeft rokers stress. Die stress verdwijnt als je een sigaret opsteekt. Er zit dus in een sigaret helemaal niets wat je ontspant. 

Voordelen van stoppen met roken

Roken zorgt ervoor dat er een verhoogd risico is op verschillende ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Dat risico gaat omlaag als jij stopt met roken. Het is dus echt nooit te laat om te stoppen met roken. Op de korte termijn merk je al dat je conditie verbetert en dat je weer meer geuren ruikt en meer smaken proeft. 

Wat is de beste manier om te stoppen met roken

Het is voor iedereen verschillend. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop mensen rookverslaafd zijn. Er zijn mensen die van het ene moment op het andere moment kunnen stoppen met roken en nooit meer een sigaret aanraken. Helaas is dit niet aan alle rokers gegeven. Sommige mensen willen liever afbouwen tot ze helemaal niet meer roken. Er zijn ook mensen die het fijn vinden om online trainingen te volgen bij het stoppen van roken. En zijn er mensen die met medicatie van het roken afkomen. 

Er is dus geen standaardbehandeling. Als je hulp nodig hebt dan kun je met de huisarts gaan praten of met een praktijkondersteuner. Zij kunnen jou een persoonlijk advies geven. Ook kan je kijken op IkStopErmee.nl. Op deze site vind je allerlei informatie die jou kan helpen om te stoppen met roken. Ook vind je er veel informatie over wat roken met je doet en welke vooruitgang je op korte termijn kunt boeken door te stoppen met roken. Het kan een goed idee zijn om rustig alle informatie te lezen en dan een datum te prikken waarop je stopt met roken of in ieder geval het roken gaat verminderen.

https://www.ikstopermee.nl/