Energie Management Specialisten
Image default
Bedrijven

Dit moet je weten over de verschillende typen zonnepanelen

Als je van plan bent om zonnepanelen te installeren, dan is het je waarschijnlijk al opgevallen dat er verschillende soorten panelen op de markt zijn. Zonnepanelen verschillen niet alleen op esthetisch gebied, maar leveren ook verschillende prestaties. Over het algemeen verschillen de typen zonnepanelen op basis van mogelijkheden, energie-efficiëntieniveau en totale installatiekosten. Om  een goed overwogen keuze te maken, laten we je hier kennismaken met de belangrijkste verschillen tussen de drie voornaamste soorten zonnepanelen. 

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

Zowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen beschikken over cellen die gemaakt zijn van silicium. Monokristallijne zonnecellen staan erom bekend gemaakt te worden van een zeer zuiver soort silicium. Hierdoor zijn ze bijzonder efficiënt om zonlicht in elektriciteit om te zetten. Bovendien nemen zonnepanelen die gemaakt zijn van monokristallijne zonnecellen ook het minste ruimte in beslag. Polykristallijne zonnecellen zijn daarentegen samengesteld uit fragmenten van siliciumkristallen. Hierdoor zijn ze goedkoper in aanschaf, maar minder efficiënt dan de monokristallijne variant. 

 

Ben jij op zoek naar hoogwaardig gefabriceerde zonnepanelen met een uitstekend rendement? Kijk dan op Zonnepanelen van Zonnekeus voor meer informatie. 

Dunne-film zonnepanelen

Dunne-film panelen worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen, waardoor ze goedkoper in aanschaf zijn. Het gebruikt namelijk slechts een fractie van het materiaal en vereist minder energie in het algehele fabricageproces. Dit komt omdat bij de productie van kristallijne zonnepanelen extreme temperaturen gebruikt moeten worden, terwijl dunne-film processen veel minder warmte vereisen. Dit biedt verschillende voordelen, waaronder een lager materiaalverbruik, een kortere terugverdientijd en een betere draagbaarheid. Deze eigenschappen zorgen er echter wel voor dat dunne-film panelen minder efficiënt zijn dan de andere twee varianten. 

Welk type paneel is het beste voor jou?

De keuze voor het type zonnepaneel hangt voor een groot deel af van de specifieke kenmerken van jouw eigendom en woonsituatie. Voor mensen met veel ruimte voor zonnepanelen zijn polykristallijne panelen met een lager rendement en de lagere kosten een uitstekende optie. Mocht je minder ruimte tot je beschikking hebben en maximaal willen besparen op de energierekening, dan is het aanbevolen om monokristallijne zonnepanelen met een hoog rendement te installeren. 

 

Dunne-film panelen zijn het meest geschikt voor daken die het extra gewicht van traditionele zonne-apparatuur niet aankunnen. Hoewel dunne-film panelen minder efficiënt zijn, zijn ze een ideale optie voor grotere oppervlakken die dit kunnen veroorloven. Bovendien worden dunne-film panelen veel ingezet als er een behoefte is voor draagbare zonnesystemen, zoals op campers of boten. 

 

Voor professioneel advies over zonnepanelen bij jou in de buurt, kijk op Zonnekeus Rotterdam om je verder onderweg te helpen met het zelf produceren van duurzame energie.