Energie Management Specialisten
Image default
Bedrijven

Zo moet je eten als sporter

Of je dagelijkse bezigheid nu wandelen, hardlopen of een teamsport zoals voetbal of hockey is. Alle vormen van lichaamsbeweging zijn goed voor je lichaam. Lichaamsbeweging en sport kunnen helpen je conditie te verbeteren, spieren op te bouwen, je gemoedstoestand te verbeteren en gewicht te verliezen. Hierbij zijn gezond eten en drinken erg belangrijk. Door middel van gezond eten houd je je lichaam fit maar zullen ook je sportprestaties verbeteren. Maar hoe kun je nu het beste eten als sporter? En waar moet je rekening mee houden? Met onderstaande tips weet jij hoe je het beste kunt eten!

Verschillen per sport

Je kan natuurlijk wel begrijpen dat sporten als hardlopen en fietsen een andere impact op je lichaam hebben dan een rondje wandelen. Hardlopen, fietsen en roeien zijn duursporten: je verbetert je uithoudingsvermogen en verbrandt meer calorieën dan bij geen duursporten. Als sporter heb je naast essentiële eiwitten en vetten ook voldoende koolhydraten nodig. Door koolhydraten te eten onderhoud je je glycogeenvoorraad. Hierdoor kun je langer sporten. Als je actief bent, heb je ook meer koolhydraten nodig. Denk bijvoorbeeld aan mensen die trainen voor marathons en een paar uur per week hardlopen.

Als je voornamelijk kiest voor de voedingsmiddelen en dranken die op de schijf van vijf staan ​​vermeld, krijg je ook andere essentiële voedingsstoffen binnen, zoals vitamines en mineralen. Bij krachtsport gaat het een beetje anders. Wil je je specifiek richten op het vergroten van je spiermassa, dan is het advies om extra eiwit toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van extra kaas of yoghurt, een kopje melk, kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.

Waar kun je nog meer op letten?

Naast eerder genoemde tips zijn er ook nog de basics waar je op zou kunnen letten als sporter. Een eerste voorbeeld is een fitness voedingsschema. Door middel van een fitness voedingsschema kun je precies bijhouden welke voedingsstoffen je binnenkrijgt en op welke dagen. Zo kun je een fitness voedingsschema perfect combineren en afstemmen met je trainingsschema in de sportschool bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er in je fitness voedingsschema ook producten die je het beste kunt laten staan. De belangrijkste zijn alcohol en toegevoegde suikers. Beide zijn tot op zekere hoogte schadelijk voor je lichaam. Dat betekent niet dat je het nooit meer zou moeten hebben, maar het betekent wel dat minder altijd beter is.

https://voedingschema.nl/voedingsschema-fitness/