Energie Management Specialisten
Image default
Dienstverlening

Wat zijn de verschillen tussen diverse ketels?

Tegenwoordig zijn er erg veel verschillende soorten ketels beschikbaar op de markt. Sommige zijn beter geschikt in bepaalde situaties dan andere. Maar hoe vind je nou de ketel die bij de huissituatie past? Factoren die belangrijk zijn om in de gaten te houden is aanschafprijs en onderhoud. Echter is het energieverbruik ook erg belangrijk. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Bovendien heeft dit ook een positieve impact op de kosten. De verschillende ketels die hier omschreven worden zijn stoomketels, warmwaterketels en een rookgaskoeler.

Stoomketels

Er zijn twee verschillende soorten stoomketels beschikbaar. Eén met een lage en één met een hoge druk. Een lagedruk stoomketels zorgt voor een benodigde stoomtemperatuur onder 110 °C. Deze ketels worden vaak in zorgcentra, bakkerijen en vleesverwerkingsbedrijven gebruikt. Het voordeel van dit model is dat het een relatief lage aanschafprijs heeft. Bovendien is het een aanzienlijke gasbesparing in vergelijking met een stoomketel hoge druk. Een hogedruk stoomketel is echter al snel nodig bij zwaardere industriële toepassingen. Deze zorgt voor een benodigde stoomtemperatuur boven 110 °C. Als gevolg kan deze processen continu stoom toevoeren. Het voordeel van een stoomketel hoge druk is de lage stookkosten. Het energiegebruik is namelijk erg zuinig. Beide modellen zijn erg betrouwbaar en hebben een lange levensduur.

Warmwaterketels

Warmwaterketels worden ook wel heetwaterketels genoemd. Ze worden veelal voor vloer- en ruimteverwarming gebruikt. Dit komt veel voor bij openbare en commerciële gebouwen. Grotere oppervlaktes dus. Heetwaterketels worden gebruikt bij bepaalde processen waarbij ze een aanvoertemperatuur van 120 °C vragen. Denk hierbij aan een afstand verwarmings-centrales. Hierbij worden meerder woningen of bedrijven van warmte voorzien. Ze zijn dus veel te vinden op industrieterreinen en in woonwijken. Door het zuinige energieverbruik is tot wel 95% gebruikersrendement te realiseren.

Rookgaskoelers

Ook een rookgaskoeler is energiezuinig. Het behaalt een rendementsverbetering van wel 16%. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het bedrijfsproces. De aanschaf van een rookgaskoeler verdient zich vaak binnen zes maanden terug. Bovendien zijn er ontgassers verkrijgbaar. Deze verdrijven zoveel mogelijk zuurstof en vrije koolzuur uit voedingswater. Hierdoor zou anders corrosie ontstaan. Deze ontgasser is uitstekend toepasbaar bij bedrijven binnen de voedingsmiddelenindustrie. Het proces heeft namelijk minder chemicaliën nodig door deze techniek. Met deze typen ketels kunt u dus de kwaliteit van water en gas beïnvloedden.