Energie Management Specialisten
Image default
Vakantie

Omvormers voor op de boot, waar moet je op letten

Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder elektriciteit en dat is op een boot niet anders. Voor de startmotor, navigatieverlichting, huishoudelijk apparatuur en dashboardinstrumenten is stroom vereist. Ga je enkele uren of dagen varen, dan is het prettig om ook een functionerende koelkast, fornuis en een televisie aan boord te hebben. Deze apparaten dienen middels omvormers aangesloten te worden op het elektriciteitsnet van de boot.

Waarom hebben deze apparaten een Victron omvormer nodig?

De meeste apparaten worden gemaakt voor het stopcontact dat je thuis hebt. Het stopcontact in huis geeft een wisselspanning (AC) af van 230 volt. Een bootaccu levert geen spanning van 230 volt, maar een lager voltage. Dit voltage is 12 of 24 volt en geeft in plaats van wisselspanning gelijkstroom (DC) af. Wil je apparaten die gemaakt zijn voor 230 volt aansluiten op 12 of 24 volt, dan heb je een omvormer nodig. Deze omvormer zet de volt van de accu om naar een 230 volt wisselspanning. Victron is gespecialiseerd in het produceren van deze omvormers voor professioneel gebruik. 

Soorten omvormers

Er zijn twee soorten omvormers voor een boot. Zo heb je een gemodificeerde sinusomvormer en een zuivere sinusomvormer. Voor kleine en eenvoudige is een gemodificeerde sinusomvormer voldoende. Denk hierbij aan apparaten als een klein en eenvoudig koffiezetapparaat. Een gemodificeerde sinusomvormer bootst het sinus signaal na, maar bereikt dit niet volledig. Voor vele elektrische apparaten kan dit problemen opleveren. We raden aan altijd te gaan voor een zuivere sinusomvormer om problemen en kortsluiting te voorkomen. Met een zuivere sinusomvormer kun je zonder problemen gebruik maken van alle apparatuur die je aan boord hebt, zonder je zorgen te hoeven maken over kortsluiting. 

 

Welk vermogen heb ik nodig?

Elektrische apparaten vragen stroom. Om de apparaten van stroom te voorzien heb je een omvormer met voldoende vermogen nodig. Gebruik je meerdere apparaten tegelijk, dan vragen ze allemaal stroom van de omvormer. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel stroom een apparaat vraagt en voor welke duur. Een magnetron vraagt meer watt dan bijvoorbeeld een koffiezetapparaat. Het is raadzaam om een omvormer te kiezen met een hoger vermogen om piekmomenten en eventuele extra apparaten van stroom te kunnen voorzien. Is het totaal vermogen van de apparaten hoger dan het maximum wat de omvormer aankan? Je loopt een groot risico dat de omvormer beschadigd raakt en voor eventuele kortsluiting kan zorgen. Naast de apparaten vraagt de omvormer zelf ook vermogen van de accu’s. Controleer ook het accuvermogen om te kijken of deze nog bij de vraag van de omvormer en apparaten past. Plaats indien nodig een extra accu voor langer plezier van jouw elektronische apparaten. 

Omvormer kopen?  

In deze watersport winkel vind je omvormers voor je boot van de merken Victron en Mastervolt. Het kiezen van de juiste producten en systemen voor jouw boot kan een lastige klus zijn. Deze watersport winkel adviseert je op het gebied van de benodigede omvormers en andere benodigdheden. Zodoende kun jij na de installatie genieten van een koud drankje uit je koelkast en kun je lekker tv kijken. 

 

https://www.bootschappen.nl/brands/victron/