Energie Management Specialisten
Image default
Bedrijven

Wonen in een monument?

In Nederland staan veel monumenten waarin je kunt wonen, dit zijn vaak bijzondere gebouwen of locaties zoals een heel oud gemeentehuis of een prachtige oude boerderij. Dat wil dus zeggen dat als je in een monument woont je een unieke locatie zult hebben, maar wat komt er allemaal kijken bij in een monument wonen? Is dit erg verschillend met een normaal woonhuis?

Onderhouden met monumenten subsidie

Een monument moet goed onderhouden worden of soms zelfs gerestaureerd. Bij een monument gaat behoud altijd voor vernieuwen, dit betekent dat een nieuwe lik verf niet zo gemakkelijk is, dit zal besproken moeten worden met de gemeente.

Voor het onderhouden van een monument kun je monumenten subsidie en een lening bij het Nationaal Restauratiefonds. Dankzij de monumenten subsidie krijg je hulp bij het onderhouden van jouw monument door de overheid. Naast de monumenten subsidie is er een lening/hypotheek speciaal voor monumenten.

Uniek wonen

Er komt dus wel de nodige onderhoud kijken bij het wonen in een monument, onderhoud dat vaak besproken zal moeten worden met de gemeente, aangezien behoud voor vernieuwing gaat bij monumenten. Om dit onderhoud te kunnen uitvoeren krijg je wel hulp van de overheid dankzij een monumenten subsidie en zijn er financiële voordelen bij.

Wat je ervoor terug krijgt, is een uniek gebouw op een unieke locatie. Dit is voor veel mensen toch al doorslaggevend om te kiezen voor een monument, dat naast de financiële voordelen dan. Dus wonen in een monument is zeker anders dan een gewoon woonhuis, je kunt niet zomaar een muurtje omslaan en je moet het gebouw en de grond eromheen goed onderhouden. Dit belemmert dus wel je creatieve vrijheid.

Natuurlijk wil je niet in je 18e -eeuwse  boerderij wonen zoals ze dat toen ook deden. Daarom zijn er mogelijkheden tot verduurzaming en modernisering naar de levensstandaarden van tegenwoordig.

https://klement-rentmeesters.nl/subsidie-monumenten/