Energie Management Specialisten
Image default
Bedrijven

Van koffieboon tot koffie

Koffie is een heel populair drankje in Nederland. Niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld wordt koffie gedronken. De koffiebonen halen we van de tropische gebieden rond de evenaar, want daar groeien de koffieplanten het best. De vruchten van een koffieplant die zien er net uit als bessen. Toch is het geen bes zoals wij deze kennen. Deze bes van de koffieplant heeft twee zaadjes in het vruchtvlees zitten. Dit zijn de koffiebonen. Deze koffiebonen zijn bij elkaar gehouden met zilvervlies die omhuld is met een hoornschild. Er zijn twee methodes om de pulp, het hoornschild en het zilvervlies te verwijderen, want we willen de koffiebonen hebben. De methodes die er bestaan zijn de natte en de droge methode. Dit moet allemaal gebeuren voordat de koffie verwerkt kan worden in koffiecups en jij die heerlijke Nespresso cups kunt bestellen.

 

Natte methode

Als je deze methode hebt dan worden de bessen in het water gesorteerd. Goede bessen gaan naar de bodem en de slechte blijven drijven. Met behulp van een machine worden de bessen ontdaan van de pulp en in een bassin verzameld. De koffiebonen kunnen nu gisten waardoor de overige omhulsels verdwijnen. Let op, want deze methode beïnvloedt de smaak van de koffie. Deze methode duurt twee dagen.

 

Droge methode

Als je de droge methode hebt dan worden de bessen in de zon gelegd om te drogen na het oogsten. Ze worden regelmatig omgedraaid en worden in de nacht afgedekt tegen vocht. Na twee tot vijf weken zijn de bessen uitgedroogd. Rammelen de bonen in de schil? Dan worden de bessen via een machine opengebroken en zoveel mogelijk van het hoornschild en het zilvervlies ontdaan. De koffiebonen worden gezeefd en gesorteerd met de hand.

 

Branden

Daarna worden de koffiebonen gebrand. Hier zijn ook allerlei methodes voor. Je hebt twee basismethodes die zijn te verdelen in de traditionele methode en de snel brandmethode. Bij de traditionele manier doe je de bonen in een grote trommel en tijdens het draaien komt er hete lucht in de trommel. Doordat de bonen continu draaien werkt de hitte op de bonen. De bonen springen open en heel langzaam worden ze zo gebrand. Bij de snelle methode worden ze razendsnel gebrand in maximaal tien minuten. Daarna worden de bonen vermalen en in koffiecups gedaan of los verkocht als bonen. Koffiecups kun je bestellen. Nespresso cups bestellen is bijvoorbeeld heel populair. Voordat je deze koffiecups hebt gaat er dus een heel proces aan vooraf.

https://dekoffiejongens.nl/