Energie Management Specialisten
Image default
Energie

Het MBO en mogelijke banen als elektricien

Het middelbaar beroepsonderwijs (ook wel MBO afgekort) is een Nederlandse onderwijsvorm. Na het afronden van het VMBO zullen veel scholieren hierna doorstromen naar een MBO opleiding waar ze vervolgens een gespecialiseerde richting kunnen kiezen. Dit is dus een vervolgopleiding na de middelbare school net zoals het HBO en de universiteit. Binnen het MBO zijn verschillende niveau’s en ieder niveau heeft zijn eigen opleidingen. In principe kent het MBO 4 niveau’s en deze worden dan ook MBO Niveau 1, MBO Niveau 2 etcetera genoemd. Op MBO’s kun je tot allerlei beroepen worden opgeleid, zoals elektricien, leraar assistent of zelfs muzikant.

Soorten opleidingen

Zoals eerder genoemd zijn er allerlei soorten opleidingen op het MBO. Eigenlijk is van ieder werkveld wel een vorm te vinden die op het MBO gegeven wordt. Dit hoeft dus zeker niet alleen praktijk te zijn. Veel mensen denken bij MBO aan praktijkopleidingen waar je wordt opgeleid tot banen waar je met je handen werkt zoals een kok, kapper, loodgieter, automonteur of elektricien. Maar dit is niet altijd het geval. Er zijn vooral op niveau 4 ook veel opleidingen die als instroomopleiding voor het vervolg op het HBO gezien worden. Waar je dus veel theoretische dingen kunt volgen. Zoals economische opleidingen of zelfs rechten. 

Studenten

Sinds het jaar 2020/2021 worden studenten aan het MBO geen scholieren of leerlingen meer genoemd, maar dus studenten. Hierdoor komen ze gelijk te staan met studenten van de hoger opgeleiden de scholen zoals het HBO en de Universiteit waar studenten altijd al op deze manier werden aangesproken. Deze verandering heeft uiteraard alleen nog maar gevolgen voor de aanspraak van studenten maar moet op langer termijn  bereiken dat studenten van alle niveau’s als gelijke studenten gezien worden. Waar dit nog niet overal zo is.