Energie Management Specialisten
Image default
Zakelijke dienstverlening

Goederen importeren uit China: de betrouwbaarheid van leveranciers

Goederen importeren uit China is iets wat Nederlandse ondernemers in toenemende mate doen. Jaarlijks wordt er voor miljarden euro’s aan waren vanuit deze handelsmacht geïmporteerd. Voor een Nederlandse ondernemer is zakendoen met een Chinese leverancier om meerdere redenen aantrekkelijk. Het productaanbod is enorm en leveranciers zijn er in overvloed. Maar hoe weet u aan de andere kant van de aardbol nu dat u in zee gaat met een deugdelijke partij?

Het bestaansrecht van een leverancier nagaan in een handelsregister

Wilt u goederen importeren uit China, dan is het van belang ten eerste een grondige betrouwbaarheidscheck uit te voeren. De meeste landen hanteren handelsregisters. Deze zeggen op zich nog niets over de betrouwbaarheid van een bedrijf, maar wel of deze volgens de wet van het betreffende land staat ingeschreven. Met andere woorden: heeft dit bedrijf bestaansrecht? In China zijn er inmiddels diverse platforms gecreëerd die u deze data kunnen verschaffen. De bekendste daarvan is de National Enterprise Credit Information Publicity System (NECIPS).

Het National Enterprise Credit Information Publicity System

De informatie die de NECIPS u verschaft, is vaak voldoende om wat basaal research omtrent uw mogelijke zakenpartner uit te voeren. Chinese bedrijven zelf gebruiken dit nationale platform ook om hun kredietwaardigheid na te gaan. Door het mogelijk maken van publieke toegang tot dergelijke gegevens tracht de overheid kwaliteitsvermindering tegen te gaan. Bedrijven kunnen ook naargelang beloond en bestraft worden. Wilt u goederen importeren uit China, dan kan dit handelsregister u dus van dienst zijn.

Een faciliterende schakel tussen u en de leverancier

Aan dit handelsregister kleeft echter wel een nadeel: het is enkel in het Chinees beschikbaar. Wilt u goederen importeren uit China, dan vormt dit -tenzij u deze taal uitstekend beheerst- alsnog een obstakel. Gespecialiseerde bedrijven kunnen dan de benodigde schakel vormen. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is CSP, met kantoren in Zhejiang, Hong Kong en Guangzhou. CSP kan u van dienst zijn bij vragen omtrent de betrouwbaarheid van bedrijven, net als de kwaliteit van goederen en het gehele importproces. Door het inkoopproces te faciliteren, kunt u zich richten op de essentiële zaken binnen uw bedrijf.

https://www.cspacific.com/