Energie Management Specialisten
Image default
Vervoer en transport

De strijd tussen hoverboards en elektrische steps

In de afgelopen jaren zijn er veel alternatieve vervoersmiddelen op de markt gekomen, zoals elektrische scooters, los hoverboards, e-bikes, etc. Toch hebben sommige van hen een langere geschiedenis: de elektrische steps.

De elektrische steps kunnen worden beschouwd als een evolutionaire moderne opvolger van de kickscooter, met dit verschil dat hij wordt aangedreven door een elektrische motor. Een goed voorbeeld is de Trendiamo Country. Wil je daarom de trendiamo country kopen, wat een elektrische step 45km/u is? Bekijk dan diverse aanbieders.

Aan de andere kant worden hoverboards gedefinieerd als zelfbalancerende scooters die ook door een elektrische kracht worden voortbewogen. Hun motoren zijn geïnstalleerd in elk wiel. Deze scooters hebben een gyroscoop en een versnellingssensor die hen vooruit of achteruit doet gaan en van richting doet veranderen.

Op het eerste gezicht zien hoverboards er veel aantrekkelijker en stijlvoller uit, dankzij hun innovatieve ontwerp, maar beide voertuigen hebben enkele voor- en nadelen die moeten worden overwogen, vooral als je een voertuig nodig hebt voor je dagelijkse woon-werkverkeer of voor een langere afstandsrit.

Gebruik van de vervoersmiddelen

Deze scooters zijn eigentijds en ontworpen om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen, zodat ze allebei heel gemakkelijk te gebruiken zijn. Het nadeel van het hoverboard is dat je in het begin meer tijd nodig hebt om te oefenen, omdat de balans van de lichaamshouding de sleutel is tot het manoeuvreren.

Voor kinderen zijn de hoverboards moeilijker te gebruiken vanwege het evenwicht en daarom worden ze niet aanbevolen voor kinderen. Als je je kind gelukkig wilt maken en tegelijkertijd veilig wilt houden, geef hem dan een elektrische step. 

Grootte

Als het gaat om het comfort van de gebruikers, is het echt belangrijk dat het voertuig gemakkelijk kan worden vervoerd en opgeslagen en dit hangt vooral af van de grootte. De hoverboards zijn relatief klein en licht, hun gewicht is ongeveer 10 kg.

De elektrische steps zijn groter, maar door hun ontwerp kunnen ze worden opgevouwen, zodat ze kleiner worden en aan de eisen voor comfort voldoen.

Afstandsbereik

De actieradius is een belangrijke factor, vooral als je de elektrische step vaak gebruikt. Het wordt bepaald door de capaciteit van de accu.

Beide soorten scooters worden aangedreven door een lithium batterij, maar het afstandsbereik van de hoverboards is kleiner. De meeste hoverboards hebben een actieradius tussen de 10-20km. De elektrische steps daarentegen zijn er in verschillende modellen en met verschillende technische kenmerken waardoor ze een groter bereik hebben. 

Topsnelheid

De snelheidsfactor is afhankelijk van de regelgeving in elke staat, stad, land etc. In Europa geldt in veel landen een maximumsnelheid van 25 km/u. De meeste hoverboards kunnen slechts tot 15 km/u halen, terwijl de elektrische steps een hogere snelheid kunnen bereiken.

De snelheid hangt niet alleen af van de kracht van de motor, maar ook van het terrein. Het ontwerp van de hoverboards staat niet toe dat ze op een hobbelige weg rijden, in plaats daarvan kunnen ze alleen op een vlakke ondergrond zonder oneffenheden worden bestuurd. De oneffenheden van de weg kunnen ervoor zorgen dat je je evenwicht verliest, zodat je er gemakkelijk af kunt vallen.

Elektrische steps daarentegen kunnen zelfs op een hobbelige weg worden bestuurd, omdat hun structuur steviger en veiliger is. Bovendien zijn er modellen met grotere banden en een beter absorptiesysteem die de onregelmatigheden van de weg opvangen en u een veilige rit garanderen.

Veiligheid

Veiligheid is waarschijnlijk de belangrijkste factor als het gaat om vervoermiddelen.

Eerdere gevallen tonen aan dat hoverboards kunnen exploderen vanwege de batterij die de neiging heeft snel oververhit te raken. Ook, als gevolg van hun structuur, mensen verliezen hun evenwicht en vallen gemakkelijker, terwijl op de elektrische scooter je kunt manoeuvreren met een grotere marge en de structuur is zeker stabieler en solider.

De uiteindelijke beslissing van welk type scooter beter is aan jou, maar in ieder geval van deze resultaten kunnen we zeggen dat de elektrische step veiliger is dan de hoverboard en kan worden gebruikt voor langere afstanden. Het kan ook een hoger snelheidsniveau bereiken (altijd volgens de snelheidslimiet voorschriften). Als je vervoer nodig hebt in je dagelijkse routine, of je nu naar je werk moet of gewoon een “wandeling” wilt maken, de elektrische step is duurzamer en betrouwbaarder.