Energie Management Specialisten
Image default
Bedrijven

Seiko’s inspanningen om een mechanische beweging te maken

Seiko’s inspanningen om kwarts en mechanische bewegingen te combineren hebben na 20 jaar onderzoek hun vruchten afgeworpen. Dit heeft geleid tot de introductie van de Seiko Spring Drive, eerst in een beperkte binnenlandse productie in 1999 en in september 2005 in de wereld. De Spring Drive houdt de tijd binnen de kwartsnormen zonder gebruik van een batterij, met behulp van een traditionele mechanische tandwielaandrijving aangedreven door een veer, zonder de noodzaak van een balanswiel.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

In 2010 introduceerde Miyota (Citizen Watch) uit Japan een nieuw ontwikkeld uurwerk dat gebruik maakt van een 3-punts kwartskristal dat exclusief voor Bulova werd geproduceerd voor gebruik in de Precisionist of Accutron II-lijn, een nieuw type kwartshorloge met ultrahoge frequentie (262.144 kHz), waarvan wordt beweerd dat het nauwkeurig is tot op +/- 10 seconden per jaar en dat een gladde veegbeweging van de seconde heeft in plaats van een die per seconde springt.

Impact op de Seiko horloge

Radiotijdsignaalhorloges zijn een soort elektronische kwartshorloges die de tijd synchroniseren (tijdoverdracht) met een externe tijdbron zoals in atoomklokken, tijdsignalen van GPS-navigatiesatellieten, het Duitse DCF77-signaal in Europa, het WWVB-signaal in de VS, en andere. Bewegingen van dit type kunnen – onder andere – de tijd en de datum, de status van het schrikkeljaar en de staat van de zomertijd (aan of uit) synchroniseren. Behalve de radio-ontvanger zijn deze horloges echter normale kwartshorloges in alle andere opzichten.

Elektronische horloges vereisen elektriciteit als energiebron, en sommige mechanische bewegingen en hybride elektronisch-mechanische bewegingen vereisen ook elektriciteit. Meestal wordt de elektriciteit geleverd door een vervangbare batterij. Het eerste gebruik van elektrische energie in horloges was als vervanging van de hoofdveer, om de noodzaak van opwinding te verwijderen. Het eerste elektrisch aangedreven horloge, de Hamilton Electric 500, werd in 1957 uitgebracht door de Hamilton Watch Company uit Lancaster, Pennsylvania.

Horlogebatterijen (strikt genomen cellen, aangezien een batterij uit meerdere cellen bestaat) zijn speciaal ontworpen voor hun doel. Ze zijn zeer klein en leveren gedurende zeer lange perioden (enkele jaren of langer) continu kleine hoeveelheden stroom. In de meeste gevallen vereist het vervangen van de batterij een bezoek aan een horlogeherstelbedrijf of horlogehandelaar; dit geldt in het bijzonder voor horloges die waterbestendig zijn, omdat speciaal gereedschap en speciale procedures nodig zijn om het horloge na het vervangen van de batterij waterbestendig te houden. Zilveroxide- en lithiumbatterijen zijn tegenwoordig populair; kwikbatterijen, die vroeger heel gewoon waren, worden om milieuredenen niet meer gebruikt. Goedkope batterijen kunnen alkalisch zijn, even groot als zilveroxidecellen, maar met een kortere levensduur. Oplaadbare batterijen worden gebruikt in sommige horloges op zonne-energie.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Sommige elektronische horloges worden aangedreven door de beweging van de drager. Seiko’s kinetische kwartshorloges maken bijvoorbeeld gebruik van de beweging van de arm van de drager: het draaien van een roterend gewicht, waardoor een kleine generator stroom levert om een oplaadbare batterij op te laden die het horloge laat draaien. Het concept is vergelijkbaar met dat van de zelfopwindende veerbewegingen, behalve dat er elektrische energie wordt opgewekt in plaats van mechanische veerspanning.

Horloges op zonne-energie worden aangedreven door licht. Een fotovoltaïsche cel op de wijzerplaat van het horloge zet licht om in elektriciteit, die wordt gebruikt om een oplaadbare batterij of condensator op te laden. De beweging van het horloge haalt zijn kracht uit de oplaadbare batterij of condensator. Zolang het horloge regelmatig wordt blootgesteld aan vrij sterk licht (zoals zonlicht), hoeft de batterij nooit te worden vervangen. Sommige modellen hebben slechts enkele minuten zonlicht nodig om wekenlang energie te leveren (zoals bij de Citizen Eco-Drive). Sommige van de vroege zonnehorloges van de jaren zeventig hadden innovatieve en unieke ontwerpen om de reeks zonnecellen die nodig waren om ze van stroom te voorzien (Synchronar, Nepro, Sicura en sommige modellen van Cristalonic, Alba, Seiko en Citizen) te kunnen voorzien. Naarmate de decennia vorderde en de efficiëntie van de zonnecellen toenam, terwijl de vermogensbehoefte van de beweging en het display afnam, begonnen zonnehorloges te worden ontworpen om eruit te zien als andere conventionele horloges.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Een zelden gebruikte krachtbron is het temperatuurverschil tussen de arm van de drager en de omgeving (zoals toegepast in de Citizen Eco-Drive Thermo).

Poljot chronograaf
Casio AE12 LCA (vloeibaar-kristal-analoog) horloge
Traditioneel worden horloges in analoge vorm weergegeven, met een genummerde wijzerplaat waarop ten minste een draaiende uurwijzer en een langere, draaiende minutenwijzer zijn gemonteerd. Veel horloges bevatten ook een derde hand die de huidige seconde van de huidige minuut toont. Horloges aangedreven door kwarts hebben meestal een tweede hand die elke seconde naar de volgende marker klikt. Horloges aangedreven door een mechanische beweging lijkt een glijdende tweede hand te hebben, hoewel het eigenlijk niet glijdend is; de hand beweegt slechts in kleinere stappen, meestal 1/5 van een seconde, wat overeenkomt met de slag (halve periode) van het balanswiel. In sommige echappementen (bijvoorbeeld het duplex-escapement) gaat de hand om de twee slagen (volledige periode) van de hand vooruit.

https://www.quickjewels.nl/horloges/seiko/dames