Energie Management Specialisten
Image default
Energie

Het geheim achter betrouwbare energie: De AGM accu

In onze moderne samenleving zijn we sterk afhankelijk van elektriciteit. Van onze smartphones tot auto’s en zelfs noodstroomvoorzieningen, we vertrouwen op batterijen en accu’s om ons dagelijks leven soepel te laten verlopen. Eén type accu dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen, is de AGM accu. Maar wat is een AGM accu, en waarom is deze accu zo belangrijk? In deze blog duiken we dieper in op dit onderwerp en verkennen we de vele toepassingen en voordelen van AGM accu’s. 
 

Wat is een AGM accu? 

AGM staat voor AbsorbentGlass Mat, wat verwijst naar de glasvezelmat die in de accu wordt gebruikt om het elektrolyt (de vloeistof in de accu) vast te houden. Dit type accu is een loodzuuraccu, wat betekent dat deze gebruikmaakt van looddioxide als positieve elektrode en lood als negatieve elektrode. De glasvezelmat, die doordrenkt is met elektrolyt, zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het elektrolyt in de accu, wat resulteert in een efficiëntere en betrouwbaardere stroomafgifte. 
 
Toepassingen  
AGM accu’s hebben een breed scala aan toepassingen, en hun unieke eigenschappen maken ze bijzonder geschikt voor specifieke situaties en industrieën. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van AGM accu’s: 
 
1. Startaccu’s voor voertuigen 
AGM accu’s worden vaak gebruikt als startaccu’s in voertuigen, zoals auto’s, vrachtwagens en boten. Ze leveren snel de hoge stroom die nodig is om de motor te starten, en hun gesloten constructie voorkomt lekkage van elektrolyt, waardoor ze veilig zijn voor installatie in verschillende posities. 
 
2. Recreatie en vrije tijd 
Voor recreatieve voertuigen zoals campers, caravans en boten zijn AGM accu’s populair vanwege hun onderhoudsvrije karakter en vermogen om energie op te slaan voor verlichting, apparaten en elektronica aan boord. 
 
3. Noodstroomvoorziening 
AGM accu’s worden vaak gebruikt in noodstroomvoorzieningen voor ziekenhuizen, datacenters, telecommunicatiesystemen en meer. Ze bieden een betrouwbare energiebron voor kritieke toepassingen en kunnen snel stroom leveren wanneer dat het meest nodig is. 
 
4. Zonne-energieopslag 
In zonne-energiesystemen worden AGM accu’s gebruikt om de overdag opgewekte zonne-energie op te slaan voor gebruik tijdens de nacht of op bewolkte dagen. Ze zijn efficiënt en kunnen herhaaldelijk worden opgeladen en ontladen zonder veel onderhoud. 
 
5. Hulpmiddelen en apparaten 
AGM accu’s worden vaak gebruikt in draagbare elektronische apparaten zoals elektrische rolstoelen, scootmobielen en draagbare stroomvoorzieningen. Ze bieden een betrouwbare en langdurige stroombron voor deze apparaten. 
 

De voordelen 

Nu we weten waar AGM accu’s worden gebruikt, laten we eens kijken naar enkele van de voordelen die deze accu’s bieden: 
 
1. Onderhoudsvrij 
Een van de grootste voordelen van AGM accu’s is dat ze onderhoudsvrij zijn. In tegenstelling tot sommige andere accutypes vereisen ze geen periodieke waterbijvulling. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waar gemak en weinig onderhoud essentieel zijn. 
 
2. Diepe ontlading 
AGM accu’s kunnen herhaaldelijk diep worden ontladen zonder schade aan de accu. Dit maakt ze perfect voor toepassingen waar regelmatige diepe ontlading vereist is, zoals zonne-energieopslag of elektrische voertuigen. 
 
3. Snelle laad- en ontlaadsnelheden 
AGM accu’s zijn in staat om snel op te laden en stroom af te geven. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waar directe energiebehoefte cruciaal is, zoals in voertuigen of noodstroomvoorzieningen. 
 
4. Lekvrij ontwerp 
Het gesloten ontwerp van AGM accu’s voorkomt lekkage van elektrolyt, wat resulteert in een veiligere en schonere omgeving voor installatie. 
 
5. Uitstekende cyclische prestaties 
AGM accu’s hebben een lange levensduur en kunnen vele laad- en ontlaadcyclus doorstaan voordat ze prestatieverlies vertonen. Dit maakt ze kosteneffectief op de lange termijn. 
 

Belangrijk onderhoud en gebruikstips 

Hoewel AGM accu’s grotendeels onderhoudsvrij zijn, zijn er enkele belangrijke tips om ervoor te zorgen dat ze optimaal presteren en een lange levensduur hebben: 
 
1. Laad regelmatig bij 
Zorg ervoor dat je AGM accu regelmatig wordt opgeladen, vooral als deze gedurende langere tijd niet wordt gebruikt. Diepontlading kan de levensduur verkorten. 
 
2. Vermijd overladen 
Overladen kan schadelijk zijn voor AGM accu’s. Gebruik een geschikte oplader en volg de aanbevelingen van de fabrikant. 
 
3. Opslagtemperatuur 
Bewaar AGM accu’s op een koele, droge plaats bij een temperatuur tussen 10°C en 30°C om de prestaties te optimaliseren. 
 
4. Veiligheid 
AGM accu’s bevatten zwavelzuur, wat corrosief is. Draag altijd de juiste beschermende kleding en werk in een goed geventileerde ruimte wanneer je met deze accu’s werkt. 
 
5. Controleer de terminalen 
Houd de accuterminaal en kabels schoon en vrij van corrosie. Dit helpt bij een goede elektrische verbinding. 
 

De betrouwbaarheid 

De AGM accu heeft zich bewezen als een betrouwbare en veelzijdige energieopslagoplossing voor verschillende toepassingen, van voertuigen tot zonne-energiesystemen en noodstroomvoorzieningen. De voordelen van onderhoudsvrijheid, diepe ontlading, snelle laadsnelheden en een lekvrij ontwerp maken AGM accu’s een aantrekkelijke keuze voor veeleisende situaties. 
 
Als je overweegt om een AGM accu te gebruiken, is het belangrijk om de specifieke behoeften van je toepassing in overweging te nemen en de aanbevelingen van de fabrikant te volgen voor optimaal gebruik en onderhoud. Met de juiste zorg kunnen AGM accu’s een betrouwbare en duurzame stroombron zijn voor vele jaren. 

https://multibat.nl/120-agm-accu