Energie Management Specialisten
Image default
Energie

Wat zit er allemaal in de meterkast?

Wanneer je een elektricien Leiden langs laat komen is de eerste plek die een elektricien graag wil zien de meterkast. Iedere woning of pand heeft natuurlijk een meterkast of meterruimte.  Een meterkast heeft vaste afmetingen en vaste posities van inkomende kabels en leidingen van nutsbedrijven. De meterkast bestaat daarnaast uit vijf verschillende zones. In de meterkast komen dus alle nutsleidingen binnen en in de meterkast hangen per nutsbedrijf de verbruiksmeters. Allemaal dingen die dus samen komen in de meterkast en waar een elektricien naar wil kijken wanneer er een storing is binnen de elektriciteit,. Maar hoe werkt het dan allemaal in de meterkast? 

Wat is een elektra groepenkast?

Elk huis heeft een groepenkast. De groepenkast maakt een verdeling van de stroom tussen de verschillende groepen. Elke groep in het huis is verantwoordelijk voor een deel van de stroomvoorziening, Vaak heeft bijvoorbeeld de keuken en wasmachine een eigen groep. De groepen zijn verdeeld over gebieden in huis, met een eigen groep. Bijvoorbeeld de keuken en de badkamer. Vier tot acht groepen per woning is heel normaal. Vier is misschien wat weinig en acht mogelijk wat veel, maar dit heeft allemaal te maken wat je per groep aan stroom verbruikt. Groepen zijn dus erg belangrijk voor elektra om het overzichtelijk te maken voor jezelf, maar ook voor bijvoorbeeld de elektricien. 

Ga zelf op onderzoek uit in je huis

Een elektricien komt dus van pas wanneer er een elektra storing is in het huis. Je wil namelijk dat dit zo snel mogelijk weer wordt opgelost, zodat je je geen zorgen meer hoeft te maken over het stroom. Maar wanneer heb je dan een storing? Treedt bijvoorbeeld de schakelaar vanzelf in werking, en valt de stroom uit, dan is er iets mis met één van de apparaten die je gebruikt. Probeer eerst zelf uit te vinden welk apparaat de storing veroorzaakt. Soms heb je dan geen elektricien meer nodig!