Energie Management Specialisten
Image default
Energie

Wat is een lithium accu?

Een lithium accu is het meest voorkomende type oplaadbare accu en werkt door chemische energie om te zetten in elektrische energie. Hierdoor zijn lithium accu’s een geweldige manier om elektriciteit op te slaan voor apparaten zoals mobiele telefoons, laptops en elektrische auto’s. Het voordeel dat ze hebben is dat ze ook een lange levensduur hebben. Vaak wel tot 500 oplaadbeurten of meer, omdat ze geen giftige gassen afgeven zoals andere soorten batterijen wanneer ze worden opgeladen of ontladen. Deze accu’s zijn echter een stuk kleiner dan de lithium accu’s die gebruikt worden bij bijvoorbeeld auto’s.

De voordelen van een lithium accu

Lithium accu’s worden beschouwd als de beste accu’s voor gebruik in elektrische auto’s. Dat komt omdat ze een aantal voordelen hebben tegenover andere accu’s. Ten eerste hebben ze een lange levensduur waardoor ze een lange tijd meegaan zonder problemen. Daarnaast hebben ze een hoge vermogensdichtheid en een lage zelfontlading. Waardoor de batterij ideaal is voor zware apparaten. De accu is veel lichter dan andere loodzuur accu’s en heeft een kortere laadtijd. Ideaal voor in e elektrische auto dus! Lithium accu’s zijn dan weer niet geschikt voor gebruik in apparaten met kortstondig of intermitterend gebruik, omdat ze volledig moeten worden opgeladen voordat ze weer kunnen worden gebruikt. Lithium is een van de meest populaire batterijtypes vanwege de vele voordelen, echter is het ook één van de duurste soorten accu’s.

Bekende merken lithium accu’s

Het is belangrijk wanneer je een accu aanschaft dat je een goed merk aanschaft. Je wilt namelijk niet dat je halverwege met pech staat. Bij het kopen van een goed merk dan kies je voor een lange termijn accu die een functioneel gemak heeft en een lange levensduur. Bekende merken lithium accu’s zijn:

  • Centrac
  • Mastervolt
  • RoyPow
  • Victron

Elk merk biedt verschillende soorten lithium accu’s aan die ingezet kunnen worden voor verschillende apparaten. Zo heeft elke accu zijn eigen aantal voltage en dus ook zijn eigen doelgebruik.

https://multibat.nl/114-lithium-accu