Energie Management Specialisten
Image default
Dienstverlening

Uitstekende niet medicamenteuze pijntherapie met TENS behandelingen

Ben je benieuwd wat de verschillende TENS behandelingen precies inhouden en hoe het in zijn werk gaat? Dat zullen we in dit artikel uitleggen.

TENS is een klein apparaatje, omme nabij ter grootte van een mobiele telefoon, waar twee snoertjes aan vast zitten. Aan de uiteinden van de snoertjes worden elektroden bevestigd, in de vorm van pleisters. Deze elektrodepleisters plak je op je op de huid, op de plekken waar je pijn ervaart. Om de juiste plekken voor de pleisters te kunnen bepalen is er bij het TENS apparaat een gebruiksaanwijzing bijgevoegd.

Wanneer de pleisters op de huid geplakt zijn zet je het TENS apparaat aan. Op het apparaat kies je een programma. Je kan kiezen uit meerdere voorgeprogrammeerde programma’s. Zet een programma aan en de behandeling gaat van start. Er worden door het TENS apparaat kleine elektrische stroomstootjes naar de elektroden gestuurd. Via de elektroden die op de huid zitten wordt de pijnlijke plek aangepakt. Iedere seconde worden een aantal stroomstootjes afgegeven. Het verschil tussen de verschillende programma’s is de sterkte van de stroomstootjes of de stroomfrequentie. Er wordt hierbij gesproken over hoge en lage frequentie. Wanneer je voor een behandeling hebt gekozen maar de sterkte van de stroomstootjes te hoog of te laag is, kan je de frequentie te alle tijden aanpassen. Dit kan gewoon tijdens de behandeling.

Er worden bij een lage frequentie twee elektrische impulsen per seconde afgegeven. Bij een hoge frequentie worden honderd elektrische impulsen per seconde afgegeven. De elektrische impulsen worden als een kloppend gevoel waargenomen. Dit gevoel doet absoluut geen pijn.

Verbluffend resultaat

Door de elektrische impulsen van het TENS apparaat zullen de spieren zich aanspannen. Hoe hoger de frequentie, hoe meer de spieren zich zullen aanspannen. Door deze spiertrekkingen zal het lichaam bepaalde stoffen gaan afgeven, waaronder de stof endorfine. Deze lichaamseigen stof is een pijn dempende stof en werkt dus als een natuurlijke pijnstiller. Door de elektrische impulsen zullen de spieren zich gaan ontspannen. Hierdoor treed een spierontspannende werking op. Door de elektrische impulsen worden ook onze hersenen als het ware gefopt. De pijnprikkel die gewoonlijk richting de hersenen gaat wordt door de impulsen verstoort. Hierdoor neem je de pijn minder tot niet meer waar.  

 

https://tens.nl/