Energie Management Specialisten
Image default
Dienstverlening

Pijnbestrijding met TENS tijdens je bevalling, veilig voor jou en je baby

Een bevalling is iets prachtigs. Na de bevalling sluit je namelijk voor het eerst je kindje in je armen. Mooie momenten worden er beleefd tijdens een bevalling, maar bevallen is helaas niet alleen maar leuk. De weeën, die je krijgt tijdens het bevallen en nodig zijn om de baby uit te drijven, voelen niet erg prettig aan en zorgen voor pijn. Er bestaan diverse manieren van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Zo kan je onder andere kiezen voor een ruggenprik, een pompje met een pijnstillend middel of narcose. Voor al deze manieren van pijnbestrijding moet je in het ziekenhuis bevallen, de baby moet hierbij namelijk goed in de gaten gehouden worden.

Wanneer je geen risico’s wilt voor de baby met bovenstaande pijnbestrijding maar het wel ziet zitten om iets aan de pijn van de weeën te kunnen doen, kan je ervoor kiezen om het TENS apparaat te gebruiken voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. TENS, oftewel Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, werkt door middel van elektrostimulatie.

TENS is makkelijk in gebruik

Het gebruik van TENS is zeer eenvoudig. Je plakt pleisters op je huid op de aangegeven plekken. De pleisters worden aangesloten op het apparaat. Het apparaat geeft vervolgens kleine stroomstootjes af, welke aanvoelen als een lichte tinteling. Door de stroomstootjes worden de pijnsignalen van de weeën die naar de hersenen gaan verstoort. Hierdoor treed een vermindering van pijnsignalen richting de hersenen op, waardoor je minder pijn voelt. Naast het verstoren van de pijnsignalen naar de hersenen zorgen de stroomstootjes er ook voor dat je lichaam endorfine gaat aanmaken. Endorfine is een lichaamseigen pijnstilling. Je lichaam maakt van zichzelf al endorfine aan tijdens de bevalling, maar de aanmaak van endorfine wordt dus door het TENS apparaat extra gestimuleerd. Bevallen met ondersteuning van het TENS apparaat is geheel veilig voor jou en je baby.

Wordt het TENS apparaat vergoed door de verzekering?

Vraag je je af of je voor het TENS apparaat vergoeding krijgt van je zorgverzekeraar? Doordat het TENS apparaat zich inmiddels heeft bewezen op het gebied van pijnbestrijding tijdens de bevalling, hebben inmiddels meerdere zorgverzekeringen een vergoeding of een deel van een vergoeding opgenomen in hun polis. Op de site van MaMMaTENS staat een duidelijk overzicht van diverse zorgverzekeringen en hun vergoedingen.

https://www.mammatens.nl/