Energie Management Specialisten
Image default
Energie

Een baan als elektricien, de nieuwe hit

De afgelopen jaren is er een enorme schaarste op de arbeidsmarkt als het gaat om praktische of ambachtelijke beroepen. Er is een enorme vraag aan kwalitatief goede vakmannen en -vrouwen. Dit gaat met name over beroepen als metselaar, loodgieter, dakdekker, lasser en natuurlijk elektricien. Jongeren horen veel over dit soort beroepen en in de (populaire) media zie je het vaak langskomen of wordt er over geschreven maar wat doet zo’n Apeldoorn elektricien nou eigenlijk en hoe wordt je dat?

Wat doet een elektricien?

Een elektricien is simpel gezegd een monteur die zich bezighoudt met alle elektrische apparatuur in een huis, gebouw, supermarkt, kantoor, etc. De belangrijkste werkzaamheden betreffen het aanleggen van infrastructuur maar ook de onderhoud daarvan. Als de stoppen er weer eens uit zijn geslagen of er kortsluiting is, zijn het de elektriciens die de zorgen hierover bij de consumenten wegnemen. Veel elektriciens zijn zzp’er en hebben een eigen bedrijf. Als dit goed loopt kan je er echt een lekkere boterham mee verdienen. Daarnaast kan je als Apeldoorn elektricien ook in loondienst bij grotere installatiebedrijven of elektrotechniek bedrijven. Er is inmiddels zo’n grote vraag naar elektriciens dat je als je eenmaal je opleiding hebt afgerond snel aan een baan komt, maar hoe wordt je zomaar elektricien? 

Hoe wordt je elektricien?

Om vakbekwaam elektricien te worden moet je minimaal een niveau-2 opleiding in het Middelbaar Beroeps Onderwijs weten te voltooien. Vanuit deze opleiding kun je in loondienst bij een werkgever. Om zelfstandig te beginnen als elektricien moet je een niveau-4 MBO opleiding voltooien. Vanaf dan mag je zelfstandig (zonder toezicht dus) werkzaamheden uitvoeren met elektrische apparatuur. Na deze opleidingen kan je je overal nog in specialiseren of doorstuderen. Wanneer je een aanvullende vakopleiding hebt gevolgd mag je jezelf als elektricien elektronisch installateur noemen.