Energie Management Specialisten
Image default
Energie

De complete gids voor AGM-batterijen en waarom ze de beste batterijkeuze zijn voor uw voertuig

AGM-accu’s zijn een soort deep-cycle-accu die verzegeld is en geen onderhoud nodig heeft. AGM-batterijen worden vaak gebruikt voor zonne-energiesystemen, elektrische golfkarretjes en UPS-systemen.

Niet alle batterijen zijn hetzelfde. Sommige hebben verschillende capaciteiten en vormen om aan verschillende behoeften te voldoen. Batterijen variëren ook in voltage: hoe hoger het voltage, hoe krachtiger het is volgens de stroomvereisten voor het apparaat dat het van stroom voorziet.

 

AGM-batterijen versus traditionele loodzuurbatterijen

AGM-accu’s zijn een soort deep-cycle-accu die honderden cycli kan worden opgeladen en ontladen. Ze worden ook wel ‘verzegelde loodzuuraccu’s’ genoemd.

AGM-accu’s hebben een aantal voordelen ten opzichte van traditionele loodzuuraccu’s. AGM’s produceren tijdens het opladen geen waterstofgas, waardoor ze veiliger in een afgesloten ruimte kunnen worden gebruikt. AGM’s bieden ook een hogere startstroom dan traditionele loodzuuraccu’s, wat betekent dat ze beter geschikt zijn om motoren met hoge compressieverhoudingen of grote motoren met veel accessoires te starten. AGM’s zullen ook minder snel lekken of morsen omdat de elektrolyt wordt geïmmobiliseerd in glasvezelmatten in plaats van in vloeibare vorm.

 

AGM-batterijspecificaties om in gedachten te houden

AGM-accu’s zijn de beste deep-cycle acculader. AGM staat voor Absorbed Glass Mat, wat betekent dat de elektrolyt wordt geabsorbeerd in glasvezelmatten. Het zijn deep-cycle-accu’s omdat ze tot een veel lager niveau kunnen worden ontladen dan andere accu’s. 

Het voordeel van de deep cycle acculader is dat deze een opgeladen accu in stand houdt. Het is ook in staat om een volledig ontladen batterij op te laden. Een nadeel is dat hij een volledig ontladen accu niet sneller oplaadt dan een standaard lader. Het voordeel van de standaardlader is dat hij een volledig ontladen batterij sneller kan opladen dan de deep-cycle die men kan opladen, en een instelbare spanning heeft voor verschillende soorten en capaciteiten batterijen.

https://multibat.nl/120-agm-accu