Energie Management Specialisten
Image default
Kinderen

Saai speelgoed?

Technisch speelgoed klinkt ontzettend saai, tenminste als je het aan mij zou vragen. Technisch klinkt nou eenmaal een beetje alsof het voor hele slimme kinderen zou moeten zijn. Natuurlijk is dit niet het geval en is het gewoon een beetje een vooroordeel. Technisch speelgoed is speelgoed waarbij je als het ware een bouwpakket krijgt in een doos en hiermee kan je kind zijn of haar eigen speelgoed opbouwen. Doordat kinderen dus eerst bezig zijn met uitzoeken hoe ze het in elkaar moeten zetten en welke stappen hiervoor nodig zijn, zijn ze er erg druk mee. Ook is het voor kinderen een soort extra beloning als het speelgoed dan eenmaal in elkaar zit en ze er mee kunnen gaan spelen.

Erg leerzaam

Spelen is voor kinderen natuurlijk altijd leuk en dingen maken of kleuren of tekenen is altijd goed voor kinderen. Met alle dingen die kinderen doen leren ze weer nieuwe dingen. Denk aan een zandkasteel leren maken in de zandbak op school of een bal overgooien met vriendjes en vriendinnetjes. Dit zijn allemaal dingen waar kinderen steeds handiger van worden. Dit geldt ook voor spelen met technisch speelgoed. Kinderen leren hier echt om iets op te bouwen. Voordat ze dit gedaan hebben kunnen ze er niet mee spelen. Ze leren dus ook al op jonge leeftijd om te werken naar een soort van doel.

Is het niet te moeilijk?

Het klinkt best ingewikkeld; speelgoed zelf opbouwen als kind met behulp van een gebruiksaanwijzing etc., maar er wordt natuurlijk rekening gehouden met de jonge leeftijd van de kinderen. Ook is het speelgoed vaak afgestemd op verschillende leeftijden zodat een jonger kind niet al te veel losse onderdelen in elkaar hoeft te zetten. Ook is een beetje hulp van papa/ mama of opa/ oma altijd fijn en net zo gezellig. Het is goed te doen voor kinderen om zelf hun speelgoed in elkaar te zetten en al doende leren ze steeds meer en gaat het steeds weer makkelijker.