Energie Management Specialisten
Image default
Energie

Hoe kan energiebeheer in jouw bedrijf worden verbeterd?

Om het maximum uit jouw onderneming te halen en tegelijk zo weinig mogelijk energie te verbruiken, kunnen uiteenlopende energiebesparende praktijken een waardevolle bijdrage leveren. Het delen van de beste praktijken om gemeenschappelijke doelen te bereiken komt alle bedrijven ten goede. In dit artikel nemen we daarom enkele essentiële tips met je door. Lees dus snel verder!

Doelen stellen

Doelen zijn een belangrijk onderdeel van het runnen van een succesvolle onderneming, en hetzelfde geldt voor het verbeteren van de processen op het gebied van energiemanagement. Dit betekent dat er binnen jouw onderneming diverse energie- en milieudoelstellingen moeten worden vastgesteld en die vervolgens op te nemen in de bedrijfsvoering. 

Monitoring en prestatiemeting 

Wanneer er nieuwe ontwikkelingen worden geïntegreerd om het energiebeheer te bevorderen, dan is het van belang dat er een systeem wordt gehanteerd om de hoeveelheid gegevens te meten die de verbeteringen inzichtelijk maken. Door de prestaties op het gebied van energie te meten, wordt er een beter beeld verkregen van de mate hoe er wordt gepresteerd ten opzichte van de maandelijkse en jaarlijkse doelstellingen. Als de prestaties onder de groene doelstellingen blijven, dan kunnen er tegenmaatregelen worden ontwikkeld om ze te corrigeren, en moet er extra gericht toezicht worden gehouden om ervoor te zorgen dat ze worden gehaald.

Betrek en beloon werknemers

Het is slim om gebruik te maken van een formele regeling voor werknemersvoorstellen. Hierbij is het van belang om de actieve participatie van werknemers te verhogen rondom het energiebeheer en zij hiervoor te belonen. Werknemers die verbeteringen aan bestaande processen voorstellen, kunnen de innovatiemogelijkheden verhogen en de implementatie van een gedegen energiebeheer naar een hoger niveau tillen. 

Deel de beste praktijken binnen de organisatie

Het verminderen van het energieverbruik is idealiter gezien een holistische teamprestatie die samenwerking op alle niveaus vereist. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat diverse teams en afdelingen op de hoogte worden gesteld van de nieuwe toepassingen op het gebied van energiebeheer, zodat ze een vollediger beeld krijgen van de relevante ontwikkelingen. 

Continu op zoek naar verbetering

Het is heel begrijpelijk dat de ideale omstandigheden rondom energiebesparing niet direct kunnen worden bereikt. Het is daarom van belang om een langetermijnplanning te hanteren die ervoor zorgt dat er diverse mijlpalen voor de toekomst duidelijk worden. Op die manier krijgt de hele onderneming een duidelijker beeld van de weg die moet worden behandeld, zodat er energiebesparende oplossingen hun weg zullen vinden en in een realistische tijdspanne kunnen worden geïntegreerd.

 

https://www.controlin.com/nl/oplossingen/energiemanagement/