Energie Management Specialisten
Image default
Energie

De Voordelen en Toepassingen van AGM Accu's

In de wereld van accu’s is er een breed scala aan opties beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Een type accu dat steeds populairder wordt in verschillende toepassingen is de AGM (Absorbed Glass Mat) accu. AGM accu’s zijn een geavanceerde technologie die een aantal voordelen biedt ten opzichte van traditionele accu’s. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat AGM accu’s zijn, waarvoor ze worden gebruikt en wat hun voordelen zijn.

 

Wat is een AGM accu?

Een AGM accu is een type loodzuuraccu waarbij het elektrolyt is geabsorbeerd in een glasvezelmat. In tegenstelling tot conventionele accu’s, waarbij het elektrolyt vrij in de accu beweegt, is het elektrolyt in een AGM accu opgenomen in de glasvezelmat. Dit zorgt voor een aantal unieke eigenschappen en voordelen.

 

Toepassingen van AGM accu’s

AGM accu’s vinden hun toepassing in verschillende industrieën en situaties, van recreatief gebruik tot professionele toepassingen. Enkele van de meest voorkomende toepassingen van AGM accu’s zijn:

 

-Voertuigen: AGM accu’s worden veel gebruikt in voertuigen, zoals auto’s, boten en campers. Door hun trillingsbestendigheid en lekvrije constructie zijn ze ideaal voor gebruik in voertuigen waar de accu vaak wordt blootgesteld aan schokken en bewegingen. Daarnaast bieden AGM accu’s een snelle startkracht en een stabiele stroomvoorziening, wat essentieel is voor betrouwbare prestaties in voertuigen.

-UPS-systemen: Uninterruptible Power Supply (UPS) systemen worden gebruikt om de continuïteit van de stroomvoorziening te waarborgen in geval van stroomuitval. AGM accu’s worden vaak gebruikt in UPS-systemen vanwege hun hoge energiedichtheid, snelle laadtijden en lange levensduur. Ze bieden een betrouwbare backup-stroombron voor kritieke apparatuur en systemen, zoals computerservers, telecommunicatieapparatuur en medische apparaten.

-Zonne-energieopslag: AGM accu’s worden ook veel gebruikt in zonne-energiesystemen voor energieopslag. Ze kunnen de opgewekte zonne-energie opslaan en later vrijgeven wanneer dat nodig is. AGM accu’s zijn ideaal voor zonne-energieopslag vanwege hun lage zelfontladingssnelheid, efficiënte laad- en ontlaadprestaties en langere levensduur in vergelijking met andere accutypes.

 

Voordelen van AGM accu’s

AGM accu’s bieden verschillende voordelen die hen onderscheiden van andere accutypes. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 

-Onderhoudsvrij: AGM accu’s zijn onderhoudsvrij, wat betekent dat er geen behoefte is aan regelmatig bijvullen van elektrolyt of zuurcontroles. Dit maakt ze handig en gemakkelijk te gebruiken, vooral in situaties waarin toegang tot de accu beperkt is.

-Diepe ontlading: AGM accu’s kunnen dieper worden ontladen dan conventionele loodzuuraccu’s. Ze kunnen doorgaans 80% van hun capaciteit gebruiken zonder schade aan de accu te veroorzaken. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen waarbij langdurige stroomafname vereist is, zoals zonne-energieopslag of elektrische voertuigen.

-Lekvrij: Door de constructie met geabsorbeerd elektrolyt zijn AGM accu’s lekvrij. Dit maakt ze veiliger in gebruik en zorgt ervoor dat ze in verschillende posities kunnen worden gemonteerd, waardoor ze flexibel inzetbaar zijn in verschillende situaties.

 

AGM accu’s bieden een aantal voordelen en vinden toepassing in diverse industrieën en situaties. Van voertuigen tot UPS-systemen en zonne-energieopslag, AGM accu’s leveren betrouwbare stroomvoorziening, lange levensduur en onderhoudsgemak. Als je op zoek bent naar een betrouwbare en duurzame energieoplossing, is een AGM accu zeker het overwegen waard.

https://multibat.nl/120-agm-accu