Energie Management Specialisten
Image default
Energie

Belangrijke tips als je een groepenkast wilt vervangen

Een groepenkast vervangen is niet een klus die je zomaar uitvoert, zeker niet als je weinig met elektra omgaat. Als je weinig tot geen verstand hebt van elektra dan kan je dit ook maar beter laten liggen en overlaten aan een gespecialiseerde elektricien. Elektra is erg gevaarlijk maar ook erg kwetsbaar en zeker niet te onderschatten als je hiermee te werk gaat. Voor het vervangen van je groepenkast heb je wel een goede reden nodig en dit moet je dus niet zomaar gaan doen.

Wanneer kan het beter zijn om je groepenkast te vervangen

Het vervangen van je groepenkast is het best om te doen wanneer problemen hieraan optreden, denk aan storingen, schade en soms ook slijtage of ouderdom. Slijtage en ouderdom dat veroorzaakt vaak schade of storingen. Storingen en schade ontstaan niet alleen maar door slijtage of ouderdom maar ook door andere oorzaken, overbelasting is een goed voorbeeld. Overbelasting treedt op als een groep te veel stroom vraagt van de groepenkast, een groep kan maar een maximale hoeveelheid stroom aan, wordt er meer gevraagd dan valt hij dus uit. Overbelasting treedt niet zomaar op maar alleen als er teveel elektrische apparaten achter een groep zijn aangesloten.

Waar moet je allemaal op letten

Bij het vervangen van een groepenkast moet je er goed op letten dat je geen schade maakt aan de groepenkast, dit kan al vroegtijdig problemen opleveren waardoor je dit weer moet vervangen. Om het allemaal wat makkelijker te maken kan je een duidelijk stappenplan voor jezelf maken, dit helpt erbij dat je altijd kan weten wat je aan het doen bent en wat je nog moet doen. Ook kan je bij elke stap aandachtspunten en valkuilen neerzetten waardoor het alleen nog maar makkelijker wordt. Probeer ook niet meer te doen dan je aankan, elektra is erg gevaarlijk en niet te onderschatten, schakel een elektricien in als je niet meer verder komt.