Energie Management Specialisten
Image default
Architectuur

Fundering voor je tiny house of een heel ecodorp?

Ook wonen in een Ecodorp?

Een ecodorp is een dorp of wijk dat is ontworpen met het doel om duurzaamheid, zelfvoorziening en een gemeenschapsgevoel te bevorderen. Ecodorpen zijn vaak geïntegreerde gemeenschappen die zich richten op het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het creëren van een evenwicht tussen mens en natuur. Een aantal kenmerken van ecodorpen zijn:

 • Duurzame energie: ecodorpen maken vaak gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, windmolens en waterkracht.
 • Zelfvoorzienendheid: Ecodorpen streven ernaar om zelfvoorzienend te zijn in termen van voedsel, water en energie.
 • Gemeenschapsleven: Ecodorpen hebben vaak een sterk gemeenschapsleven en er wordt veel waarde gehecht aan samenwerking en het delen van middelen.
 • Ecologisch ontwerp: Ecodorpen zijn vaak ontworpen met ecologische principes in gedachten, zoals het beschermen van de natuurlijke omgeving en het bevorderen van biodiversiteit.
 • Duurzame bouw: Ecodorpen zijn vaak gebouwd met duurzame bouwmaterialen en methoden.

Er zijn verschillende soorten ecodorpen, variërend van kleinschalige gemeenschappen tot grotere wijken in steden. Dit is een concept dat steeds populairder wordt en er worden steeds meer ecodorpen gebouwd in verschillende delen van de wereld.

Wonen in een tiny house – hoe zit dat?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een tiny house, enkele voorbeelden zijn:

 • Financiële voordelen: Tiny houses zijn vaak goedkoper dan traditionele huizen, zowel in aankoop als in onderhoud. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor mensen die op zoek zijn naar betaalbare huisvesting.
 • Mobiliteit: Tiny houses zijn vaak op wielen gebouwd, dit maakt ze gemakkelijk verplaatsbaar. Hierdoor kunnen mensen hun huis meenemen naar verschillende locaties of gemakkelijker verhuizen.
 • Duurzaamheid: Tiny houses zijn vaak ontworpen met duurzame principes, zoals het gebruik van duurzame energiebronnen en het minimaliseren van afval.
 • Minimalisme: Tiny houses staan bekend om hun minimalistische levensstijl, wat bij sommige mensen aanspreekt. Dit kan zorgen voor een grotere tevredenheid en een gevoel van vrijheid.
 • Gemeenschapsleven: Tiny houses zijn vaak onderdeel van een grotere gemeenschap, zoals ecodorpen, wat kan leiden tot een groter gevoel van gemeenschapszin.
 • flexibiliteit: Een tiny house biedt flexibiliteit voor mensen die veel reizen of veel verhuizen, het kan een tweede huis zijn of een tijdelijke oplossing voor huisvesting.
 • persoonlijke voorkeur: sommige mensen kiezen gewoon voor een tiny house omdat ze het concept interessant vinden of omdat ze de kleinere afmetingen en de eenvoud van het leven in een tiny house aantrekkelijk vinden.

Schroeffundering is de toekomst van snelfunderen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een schroeffundering in plaats van een traditionele fundering, enkele voorbeelden zijn:

 • Flexibiliteit: Een schroeffundering is flexibeler dan een traditionele fundering, omdat het gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende grondsoorten en terreincondities. Hierdoor is het een geschikte oplossing voor locaties met zwakke of ongelijke grond.
 • Snelheid: Een schroeffundering kan sneller worden geïnstalleerd dan een traditionele fundering, omdat er geen beton of stenen nodig zijn. Dit kan leiden tot een snellere bouwtijd en lagere kosten.
 • Duurzaamheid: Een schroeffundering is vaak duurzamer dan een traditionele fundering, omdat het gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden. Hierdoor kan een gebouw beter bestand zijn tegen grondverzakking of bodemdaling.
 • Minder invasie: Een schroeffundering is minder invasief dan een traditionele fundering, omdat er geen grote gaten in de grond hoeven te worden gegraven. Dit kan leiden tot minder schade aan de omgeving.
 • Aantrekkelijker uiterlijk: Een schroeffundering is vaak minder zichtbaar dan een traditionele fundering, omdat het in de grond wordt gedraaid en niet zichtbaar is. Dit kan leiden tot een aantrekkelijker uiterlijk voor de gebouw.
 • Goedkoop: een schroeffundering is vaak goedkoper dan traditionele fundering, dit komt omdat er geen beton of stenen nodig zijn en het installatieproces vaak sneller is.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de keuze voor een fundering afhangt van de specifieke omstandigheden van de locatie en het gebouw. Een schroeffundering is niet geschikt voor elke situatie, daarom is het aan te raden om professioneel advies te vragen om de beste oplossing te kiezen.

https://schroeffundering.nl/