Energie Management Specialisten
Image default
Woning en Tuin

Je kunt je zonnepanelen terugverdienen

Je kunt je zonnepanelen terugverdienen

Zonnepanelen aanschaffen is een behoorlijke investering. Toch is het aanschaffen van zonnepanelen de moeite waard. Waarom? Omdat je een behoorlijk bedrag kunt besparen op je energierekening. Je investering kan dus terug worden verdiend. Zonnepanelen gaan lang mee. Je verdient de zonnepanelen dus niet alleen terug. Je hebt ook nog een behoorlijk aantal jaren gratis zonnestroom. Natuurlijk wil je weten wat de terugverdientijd van zonnepanelen is. Vergelijk energie en denk dus aan het geld. 

Berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen

Stel je hebt 12 zonnepanelen gekocht voor € 5.000, inclusief € 1.000 euro btw. Deze 12 zonnepanelen hebben een jaarlijkse stroomopbrengst van 3400 kWh. De prijs van elektriciteit is € 0,23 per kWh. Er wordt dus jaarlijks stroom opgewekt voor een bedrag van € 780. Door de aanschafprijs te delen door dit bedrag kan de terugverdientijd worden berekend. Die is dus circa 6-7 jaar. De btw kan overigens terug worden gevraagd. De terugverdientijd is dan nog maar 5 jaar. De elektriciteitsprijs zal de komende jaren hoogstwaarschijnlijk stijgen. De terugverdientijd wordt dan natuurlijk korter.

Gelet op de levensduur van zonnepanelen, circa 25 jaar, heb je dus nog circa 20 jaar gratis stroom. Een kostenpost is nog wel de vervanging van de omvormer. De eventuele schoonmaakkosten zijn doorgaans laag.

<h2>Het vervangen van de omvormer

De omvormer van je zonnepanelen, die de gelijkstroom uit je zonnepanelen omzet in wisselstroom, heeft een maximale levensduur van 15 jaar. Een omvormer koop je voor minder dan € 1.000. Je kunt deze investering dus in ongeveer 1 jaar terugverdienen. Van je circa 20 jaar gratis stroom gaat er dus een jaar af. Soms gaat de omvormer maar 10 jaar mee. Dan moet je dus binnen de periode van 25 jaar twee keer een omvormer kopen. Ere gaat dan nog een jaar van je circa 20 jaar gratis stroom af. 

Gewijzigde salderingsregeling vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt de bestaande salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Het is dan niet meer mogelijk om de teveel opgewekte energie volledig te salderen. Wellicht heeft deze wijziging gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Volgens de minister wordt de terugverdientijd door de nieuwe regeling nauwelijks gewijzigd. 

Kiezen van de voor jou voordeligste energieleverancier

Bedenk dat energieleveranciers verschillen wat betreft saldering beleid, de vergoeding bij terugleveren van stroom  en het vastrecht. Lever je veel stroom terug? Kies dan een stroomleverancier die een hoog bedrag biedt per kWh stroom. Haal je nog maar weinig stroom netto af van het energienet? Kies dan een stroomleverancier die een laag bedrag voor vastrecht in rekening brengt. Energieleveranciers zijn dus niet moeilijk te zoeken.